“Όταν η Εβραία συναντά την Καρράρ”

Είναι μεγάλη χαρά για την ομάδα του θεάτρου ΑντίΛογος, που θα παρουσιάσει την παράσταση “Όταν η Εβραία συναντά την Καρράρ” του Μπέρτολτ Μπρεχτ, στο κάστρο του Οθέλλου στην Αμμόχωστο, αύριο Παρασκευή, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο σκηνοθέτης του έργου Νεοκλής Νεοκλέους, σημειώνοντας ότι είναι τιμή γι` αυτούς να είναι οι πρώτοι που διοργανώνουν μια πολιτιστική πρωτοβουλία σε συνεργασία μόνο με την κοινωνία των πολιτών και από τις δύο κοινότητες.

Η παράσταση ανεβαίνει αύριο στις 20:30 στο χώρου του κάστρου του Οθέλλου στην Αμμόχωστο, με τη στήριξη της τ/κ πρωτοβουλίας Αμμόχωστος και την πρωτοβουλίας “Αμμόχωστος η πόλη μας”. Πρόκειται για την πρώτη πολιτιστική εκδήλωση, που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και πραγματοποίηση οργανώσεις ενεργών πολιτών και από τις δύο πλευρές.

Πολύ περισσότερο, πρόσθεσε ο κ. Νεοκλέους, για ένα έργο που βάζει τον άνθρωπο να αναθεωρήσει τη θέση του στην κοινωνία, στην πολιτεία, το πώς πρέπει να ζει, να διερωτηθούμε μήπως μπορούμε να ζήσουμε μαζί, να νικήσουμε την αδικία, μπορούμε μαζί χωρίς πολιτική χροιά, με ανθρώπινο τρόπο, όπως ανέφερε. “Πάμε με μεγάλη αγάπη και θα θέλαμε να έρχονται κι αυτοί και να μην χρειάζεται να ζητούμε άδεια ο ένας από τον άλλο, να πηγαίνουμε ελεύθερα, όποτε υπάρχει ανάγκη από τον ένα ή τον άλλο, η πατρίδα είναι μία και για τους μεν και για τους δε”, δήλωσε.

Την ερχόμενη Τετάρτη η ίδια παράσταση θα ανέβει και στην αυλή του δημοτικού σχολείου του Ριζοκαρπάσου για τους εγκλωβισμένους, με τον κ. Νεοκλέους να δηλώνει ότι αυτό τον πληγώνει. “Αυτή η λέξη `εγκλωβισμένοι` που υπάρχει ακόμα, με πληγώνει και με εξοργίζει. Το να παίξω στον Οθέλλο με την ανάγκη να συνυπάρξω είναι μια μεγάλη χαρά. Το να πάω να βρω τους εγκλωβισμένους, αυτό με εξοργίζει”. Το ίδιο το έργο του Μπρεχτ, σημείωσε, είναι κατά του πολέμου, της βίας, της καταπίεσης όπου και αν υπάρχει. “Αυτό φωνάζω εγώ και στη μία και την άλλη πλευρά, και θα το φωνάζω μέχρι να μην υπάρχουν πλευρές. Επιτέλους! Ας ακούσουν μια φορά το λαό. Επιτέλους, ειρήνη! Γίνεται; Γίνεται ένα τόσο μικρό νησί διαιρεμένο, γίνεται; Ας ακούσουν επιτέλους όσοι πρέπει να ακούσουν. Ας ακούσουν τον παλμό του απλού κόσμου. Θέλει ειρήνη και απλώς να ζει”. Ο λαός, είπε, δεν κάνει τους πολέμους, τους έχει υποστεί.

Ο Νεοκλής Νεοκλέους ανέφερε ότι το θέατρο Αντίλογος δημιουργήθηκε με βασικό πυρήνα την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων και από τις δύο πλευρές γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι το θέατρο δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά εξυγίανση του πολιτισμού και δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας, προτρέποντας τους να πάρουν πρωτοβουλίες για να στείλουν μηνύματα. “Ποιον περιμένουμε; Οι λαοί όταν θέλουν μπορούν να κάνουν πράγματα, να δώσει σήματα”. Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής, είπε, είναι πολύ θετική και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εκ μέρους της τ/κ πρωτοβουλίας Αμμόχωστο, ο Οκάν Νταγλί ανέφερε ότι προσπάθειά τους είναι να φέρουν τις δύο κοινότητες κοντά τη μια στην άλλη και διοργανώνουν φεστιβάλ, όπως αυτό του Κατακλυσμού, συναυλίες, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις. Έτσι, πρόσθεσε, άτομα και από τις δύο κοινότητες μπορούν να περνάν χρόνο και στις δύο πλευρές της Αμμοχώστου.
Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Νταγλί, οργανώνουν και στηρίζουν τη θεατρική παράσταση του θεάτρου Αντίλογος αύριο στο κάστρο του Οθέλλου.

Εκ μέρους της πρωτοβουλίας Αμμόχωστος η πόλη μας, ο Νίκος Κάρουλλας δήλωσε, επίσης, στο ΚΥΠΕ ότι ήρθε η ώρα οι πολίτες να πάρουν την πρωτοβουλία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Είμαστε στους δρόμους εδώ και 12 χρόνια και έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι δεσμοί που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι πολίτες είναι πιο ισχυροί από τους δεσμούς που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικοί”. Οι πολιτικοί, είπε, δεν συναντώνται εκτός από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες, ενώ εμείς όποτε το έχουμε ανάγκη.

Η απόφαση για να στηρίξουν και να συνδιοργανώσουν αυτή την παράσταση, είπε, είναι γιατί πέρα από την κοινωνική συνεύρεση πρέπει οι δύο κοινότητες να συναντηθούν και πολιτιστικά και το να παρακολουθήσουν από κοινού, Ε/κ και Τ/κ, μια παράσταση στα ελληνικά με τουρκικούς υπότιτλους, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταλάβουμε ότι περνάμε από μια δικοινοτική Κύπρο σε μια δίγλωσση, που είναι πολύ σημαντικό, όπως είπε.