Το δικό του σπίτι απέκτησε ο Καραγκιόζης

Η πιο γνωστή μορφή του θέατρου σκιών, ο Καραγκιόζης απέκτησε το δικό του σπίτι στην καρδιά της Χλώρακας της Επαρχίας Πάφου. Ιδρυτής αυτού του μικρού μουσείου ο Αντώνης Χριστοδούλου Πάφιος ο οποίος συνέχισε την παράδοση του παππού του.

Μέσα στο χώρο φυλάσσονται αντικείμενα του παππού, το κρεβάτι, τα εργαλεία του που μαστόρευε τις πολύχρωμες φιγούρες, άλλες από χαρτί, άλλες από πλαστικό και άλλες από δέρμα καμήλας, σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές της τέχνης, της παράδοσης και της κουλτούρας. Ειδικός χώρος που διακρίνεις καθαρά την αναπαράσταση του σπιτιού του παππού του Πάφιου.

CNA_F460de9ac7cfb4733963fdd214f43e08d

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι ήταν “λίγο πολύ ο μικρός βοηθός του”, αναφέροντας ενδεικτικά ότι “στα 15 χρόνια μου είχα βγάλει όλες τις φιγούρες, το περίγραμμα τους πάνω σε άσπρες κόλλες και τις φύλαγα σαν κόρη οφθαλμού για πολλά χρόνια. Να σκεφτείτε έφυγα στα καράβια, πήγα μετά στη Γαλλία και τις είχα μαζί μου, και όταν άρχισα να σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο της Γαλλίας εκεί πήρα τις φιγούρες, τις έκοψα, πήρα ένα πανί, το τέντωσα, το φώτισα και έδωσα μια παράσταση Καραγκιόζη στο μάθημα του θεάτρου στους μαθητές και στους καθηγητές μου”.

Ο Χριστόδουλος Αντωνίου Πάφιος έχει συμμετάσχει σε πέραν των 30 Διεθνή Φεστιβάλ, όπως αυτό της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Περσίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας τέσσερεις φορές, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας, της Αγγλίας, της Τυνησίας, της Ελλάδας και αλλού. Έτσι, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει τον πολιτισμό των άλλων χωρών και να δει από κοντά τις σπουδαίες κούκλες και μαριονέτες της κάθε περιοχής.

Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ / Κ. ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ