Η φωτογραφία ως μορφή ψυχοθεραπείας

Ονομάζεται Κώστας Καζαντής, κατάγεται από την Αθήνα και αυτό το διάστημα ασχολείται με τη διπλωματική του εργασία γύρω από τη Φωτοδυναμική Θεραπεία για τον καρκίνο.

337018-700930
Spiegelbild

”Τα θέματα που με απασχολούν έχουν πυρήνες τους την αυτογνωσία, την αποδοχή του εαυτού, τη μνήμη, την οικογένεια, τη σεξουαλικότητα. Για μένα η φωτογραφία αποτελεί μια διαφορετική μορφή ψυχοθεραπείας. Προσπαθώ να συνομιλήσω με τον εαυτό μου, να καταλάβω και να έρθω αντιμέτωπος με εκείνο που πραγματικά θέλω να πω, να αφήσω στην άκρη όλους τους ανεπιθύμητους επισκέπτες που ξεκινούν να σου χτυπούν την πόρτα και δυσκολεύεσαι να τους ξεφορτωθείς. Το πιο σημαντικό πράγμα στην απεικόνιση του προσωπικού βιώματος είναι η ειλικρίνεια και αυτή δεν επιτυγχάνεται όταν έχεις στο μυαλό σου τους άλλους. Για τους λόγους αυτούς επιδιώκω και ελπίζω μέσω της φωτογραφίας να βρίσκομαι σε ένα διαρκή διάλογο με τον εαυτό μου και την αλήθεια που εκείνος κρύβει. Εύχομαι να μπορώ να τον καταλαβαίνω όπως και εκείνος εμένα. Και μόνο όταν αυτού του είδους η ειλικρίνεια κατοχυρώνεται μπορεί η δουλειά σου να συγκινήσει, να αγγίξει τους ανθρώπους γύρω σου. ”

 

337018-700929
Spiegelbild

 

 

 

337018-700935
Spiegelbild

 

”Το βίωμα της μοναξιάς είναι για μένα κινητήρια δύναμη για να ασχολούμαι με την τέχνη. Υπάρχουν κομμάτια του εαυτού μου που τρέμουν αυτού του είδους την απομόνωση κι άλλα που την έχουν ανάγκη, που δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς εκείνη. Κάθε φωτογραφία μου νιώθω σαν να ζητά την επικοινωνία κι όμως κάθε επόμενη προέρχεται από την έλλειψή της. Είναι πολύτιμο το συναίσθημα όταν κάποιος βλέπει τη δουλειά σου και μπορεί να κάνει τους παραλληλισμούς, τις προβολές στη δική του ζωή, όταν μπορεί να αντιληφθεί αυτά που θέλεις να πεις και να φανούν βοηθητικά για εκείνον. Νιώθω πολύ τυχερός όποτε βιώνω ένα τέτοιο συναίσθημα. ”

 

decadence_costaskazantzis14
Decadence

 

”Μπορώ λοιπόν με σιγουριά να πω ότι η τέχνη λειτουργεί απαλυντικά απέναντι στη μοναξιά και την αποξένωση. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που την εξαφάνιζε, πιστεύω ότι θα σταματούσα να τραβάω φωτογραφίες με τον ίδιο τρόπο.”

decadence_costaskazantzis4
Decadence

 

decadence_costaskazantzis15
Decadence

 

*Απόσπασματα από την συνέντευξη του, στον Κωνσταντίνο Πλακώνα / AthensVoice.gr